РИМСЬКЕ ПРАВО ЯК ДИРЕКТИВА ЩОДО ТЛУМАЧЕННЯ У DECISIONES LITUANICAE ПЕТРА РОЙЗЮША

Автор(и)

  • Marzena Dyjakowska кафедра історії політики і права, Люблінський католицький університет Іоанна Павла II, Люблін, Poland

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-745x.2.2018.133347

Ключові слова:

римське право, рішення Літуаніка, Петро Ройзюш, арбітражний суд у Вільнюсі, магдебурзьке право

Анотація

Мета статті – показати, що суддя Королівського арбітражного суду у Вільнюсі Петро Ройзюш застосував римське право як критерій тлумачення по відношенню до магдебурзького права. Іспанець Педро Руїз де Мороз, відомий у Польщі під латинізованим іменем Ройзюш, є прикладом ренесансного вченого, котрий завдяки своїм знанням римського права, однієї з основ тодішньої європейської правової культури, успішно служив королівським радником і діяв у справі правосуддя Польщі та Великого князівства Литовського. Римське право служило для інтерпретації змісту сумнівних понять німецького права. Автор також був прихильником додаткового застосування римського права у випадку прогалин у національних законах. Його робота під назвою «Decisiones (…) de rebus in sacro auditorio Lituanico ex appellatione iudicatis» (Краків, 1565) є коментарем до п’яти судових рішень. Основою рішення було магдебурзьке право, але аргументи автора були віднесені до римського права і до творів глосаторів та коментаторів. Розпочинаючи свою розповідь від показу вищості органів, що застосовують право, над установчими, автор підкреслив важливість знання права, і особливо римського права. Критично оцінюючи ці знання серед поляків, висловлено думку, що ті, хто стверджує, що поляки мають власні права і не мають потреби нічого запозичувати, є неправильними, оскільки інші європейські країни, використовуючи власні права, не соромляться звертатися до римського права у разі прогалин чи неясності у рідних правах.

Біографія автора

Marzena Dyjakowska, кафедра історії політики і права, Люблінський католицький університет Іоанна Павла II, Люблін

доктор габілітований, професор

Посилання

Bardach, J. (1988). Ustrój miast na prawie magdeburskim w Wielkim Księstwie Litewskim do połowy XVII wieku, [w:] tegoż, O dawnej i niedawnej Litwie, Poznań, s. 80 i n.

Dyjakowska, M. (2010). Crimen laesae maiestatis. Studium nad wpływami prawa rzymskiego w dawnej Polsce, Lublin.

Fijałkowski, T. (1976). Piotr Rojzjusz – polski romanista XVI wieku. Zarys problematyki, [w:] Z dziejów polskiej kultury umysłowej w XVI i XVII wieku, Wrocław.

Godek, S. (2004). Elementy prawa rzymskiego w III Statucie litewskim (1588), Warszawa.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-15

Як цитувати

Dyjakowska, M. (2018). РИМСЬКЕ ПРАВО ЯК ДИРЕКТИВА ЩОДО ТЛУМАЧЕННЯ У DECISIONES LITUANICAE ПЕТРА РОЙЗЮША. Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, (2), 173–182. https://doi.org/10.31866/2616-745x.2.2018.133347

Номер

Розділ

МІЖНАРОДНЕ ПРАВО