ТРУДОВА МІГРАЦІЯ ЯК ЧИННИК ТРАНСФОРМАЦІЇ РИНКУ ПРАЦІ

Автор(и)

  • Mykhailo Manov Київський університет культури, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-745x.2.2018.133340

Ключові слова:

трудова міграція, ринок праці, заробітна плата, трудова дискримінація, конкурентна перевага

Анотація

У статті наведено результати дослідження впливу трудової міграції на соціально-економічний розвиток України. Мета дослідження полягає у визначенні можливостей та загроз, пов’язаних із трудовою міграцією, та формулюванні механізмів, що сприятимуть інтеграції вітчизняного ринку праці з ринком праці ЄС. Дослідження проводилося шляхом опрацювання законодавства України, міжнародних конвенцій інших нормативних актів, наукових публікацій з питань трудових відносин і міграції, даних державної статистики. Головні результати і висновки. У результаті дослідження визначені причини, що обумовлюють активізацію трудової міграції, основні сфери зайнятості українців за кордоном. Дослідження показало, що головною причиною трудової міграції є брак робочих місць, низький рівень оплати праці. Проаналізовані поширені ризики порушення трудових і соціальних прав трудових мігрантів, такі як неофіційне працевлаштування, дискримінація в оплаті праці тощо. Визначені можливості та загрози, що відкриває трудова міграція для мігрантів і суспільства. Для людини робота за кордоном дозволяє, крім покращення фінансового стану, отримати нові знання, професійні навички досвід і, таким чином, підвищити власну вартість на ринку праці. Запропоновано механізм захисту трудових і соціальних прав українців, що працюють за кордоном. Мінімізації можливих негативних наслідків трудової міграції для суспільства сприятиме подальше зростання рівня оплати праці, розвиток малого і середнього бізнесу, покращення якості професійної підготовки. Реалізація запропонованих у статті механізмів сприятиме інтеграції українського ринку праці з єдиним ринком праці ЄС, що дозволить громадянам України однаково успішно реалізовувати свої професійні і кар’єрні амбіції як у власній країні, так і за кордоном.

Біографія автора

Mykhailo Manov, Київський університет культури

кандидат економічних наук

Посилання

State Statistics Service of Ukraine. [online] Available at : www.ukrstat.gov.ua. [Accessed 17 January 2018]. Title from the screen.

Karyagin, Y.O. (2016) Ukrainian society: modernity and political values : Monography. Kyiv : Kyiv National University of Culture and Arts.

Libanova, E.M. (2012) Social problems of modernization of the Ukrainian economy. Demohrafiia ta sotsialna ekonomika [Demography and Social Economy], no. 1, pp. 5–22.

Onikienko, V.V. (2013) Labor market and social protection of Ukraine’s population: retrospective analysis, problems, solutions. Scientific-analytical Monography. Kyiv : M. V. Ptukha Institute for Demography and Social Studies of the National Academy of Sciences of Ukraine.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-15

Як цитувати

Manov, M. (2018). ТРУДОВА МІГРАЦІЯ ЯК ЧИННИК ТРАНСФОРМАЦІЇ РИНКУ ПРАЦІ. Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, (2), 116–125. https://doi.org/10.31866/2616-745x.2.2018.133340

Номер

Розділ

МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ