КУЛІНАРНІ ДИПЛОМАТИЧНІ КОНФЛІКТИ ЯК ЗБРОЯ СУЧАСНОЇ СВІТОВОЇ ПОЛІТИКИ
DOI:
https://doi.org/10.31866/2616-745x.4.2019.177658Ключові слова:
національна кухня, гастрономія, кулінарна культура, кулінарна дипломатія, дипломатична культура, gastro-diplomacyАнотація
Стаття присвячена проблемі кулінарної дипломатії або «gastrodiplomacy», її ролі в світовій політиці. У міжнародній практиці з кожним днем все більшого значення набуває новий, інноваційний напрям кулінарної дипломатії або “gastro-diplomacy”. Кулінарна дипломатія, гастрономічна промоція створює важливий напрямок культурної дипломатії і вимагає, щоб з нею рахувалися в культурній політиці. Як показано в статті, що в всесвітньо відомимих історичних процесах, які взаємодіють між цивілізаціями і культурами, національна кухня є головним аспектом взаємопорозуміння та співпраці між державами та народами.Мета статті полягає в вивченні та аналізі поняття «культурна дипломатія» або «gastro-diplomacy», її роль в культурних цінностях держави та розв’язання конфліктів через національну кухню.
Розкрити методологічні та методичні підходи до гастродипломатичних відносин і вирішення конфліктів саме за допомогою кулінарії та соціологічно-аналітичним аналізом культурних практик.
Кулінарна дипломатія є новим напрямком наукових вивченнях і в Україні. Вона намагається використовувати кулінарну практику для посилення українських позицій на світових ринках, попадаючи в коло інтересів різних досліджень в полі національно-державних, геополітичних та торговельно-економічних інтересів.
Аналізуючи сьогоднішні гастродипломатичні відносини, можемо сказати, що вони є зброєю сучасної зовнішньої політики з одного боку, а з іншого миролюбне знаряддя пом’якшеного впливу в стосунках дипломатії. Це інноваційний інструмент культурного, дипломатичного, соціального обміну між державами. Кулінарна, можемо назвати ще і публічна дипломатія на сьогоднішній день є інноваційним джерелом, інструментом для соціального та культурного обміну.
Посилання
Chapple-Sokol, S. (2013). ‘Culinary Diplomacy: Breaking Bread to Win Hearts and Minds’. The Hague Journal of Diplomacy, no. 8, pp. 161–183.
Food diplomacy and sustainability. (2015). Feed the World, [online]. Available at: http://nutriilpianeta-expo2015.org/en/diplomazia-alimentare-e-sostenibilita/ [Accessed 28 January 2019].
Gastrodiplomacy brings Putin in from the cold. (2014). Russia News, [online]. Available at: https://www.expatica.com/ru/gastro-diplomacy-brings-putin-in-from-the-cold/ [Accessed 30 January 2019].
Gastro-diplomacy. (2015). World Wide Words, [online]. Available at: http://www.worldwidewords.org/turnsofphrase/tp-gas1.htm [Accessed 28 January 2019].
Matlai, L. (2015). Kulinarna dyplomatiia yak riznovyd publichnoi dyplomatii: novi pidkhody ta kontsetsii [Culinary Diplomacy as a Kind of Public Diplomacy: New Approaches and Conclusions]. Lviv: Lviv Polytechnic National University.
Nikolenko, V. V. (2016). ‘Ukrainska hastronomichna kultura yak sotsialnyi fenomen’ [Ukrainian gastronomic culture as a social phenomenon]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina [Bulletin of Kharkiv National University named after V. N. Karazin], pp. 58–76.
Rockower, P. S. (2012). ‘Recipes for gastrodiplomacy’. Place branding and Public Diplomacy, no. 8 (3), pp. 1–12. DOI: 10.1057/pb.2012.17.
Slipchenko, A. S. (2015). Diplomaticheskaya kukhnya [Diplomatic cuisine]. Kiev: General Directorate of Foreign Representative Service.
Slipchenko, O. (2014). ‘Dyplomatychna kukhnia’ [Diplomatic Kitchen]. Zovnishni spravy [External affairs], no. 9, [online]. Available at: http://www.uaforeignaffairs.com/en/ekspertna-dumka / view / article / diplomatichna-kukhnja / [Accessed 30 January 2019].
Tsivatyi, H. (2015). ‘Hastronomichna dyplomatiia: svitova ta ukrainska praktyka y tradytsiidyplomatii «miakoi syly» XXI stolittia’ [Gastronomic diplomacy: world and Ukrainian practices and traditions of the diplomacy of the soft power of the XXI century]. Zovnishnia polityka i dyplomatiia: tradytsii, trendy, dosvid. Seriia «Istorychni nauky» [Foreign Policy and Diplomacy: Traditions, Trends, Experience. Series “Historical Sciences”], issue 22, pp. 169–170.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Інна Петрівна Шевель
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.