ЗБЕРЕЖЕННЯ СПАДЩИНИ, НАВЧАННЯ, МІЖКУЛЬТУРНИЙ ДІАЛОГ: ФУНКЦІЇ ТВОРЧОСТІ ЛЕМКІВ, ЦИГАН (РОМИ) І ТАТАР У СУЧАСНІЙ ПОЛЬЩІ

Автор(и)

  • Олександра Синовець Сілезький технологічний університет, Poland
  • Зибан Марцин Інститут східних ініціатив, Poland

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-745x.1.2018.142007

Ключові слова:

етнічні меншини, творча діяльність, збереження спадщини, міжкультурний діалог, освіта

Анотація

Мета представленого дослідження: обговорити сучасні функції творчості серед етнічних меншин на основі дослідницьких матеріалів, зібраних у загальнонаціональних дослідженнях у рамках проекту «Творча діяльність етнічних меншин в Польщі на рубежі XX–XXI ст.», проведеного Інститутом східних ініціатив з Кракова (Польща). Дана стаття заснована на якісних емпіричних даних, зібраних у результаті індивідуальних інтерв’ю, проведених серед респондентів етнічного походження. У ході польових досліджень з художниками етнічного походження було проведено 26 індивідуальних інтерв’ю: 10 – із художниками лемківського походження, 14 – з художниками з ромської етнічної групи і 2 – з художниками з татарської громади. Емпіричний внесок включає аналіз цих 26 інтерв’ю з людьми, що представляють різні галузі художньої творчості і культурної діяльності. Центральна категорія цього дослідження: творчість етнічних меншин як засіб передачі культурного контенту і збереження ідентичності. Результати: творча діяльність не тільки дозволяє підтримувати соціальні зв’язки, що становлять основу етнічної ідентичності, а й виступає за ряд інших функцій. На основі емпіричних даних, отриманих за результатами загальнонаціональних польових досліджень Інституту східних ініціатив, обговорюється роль і функції творчої діяльності меншин в контексті збереження, освіти та налагодження міжкультурного діалогу в області культурної спадщини. Висновки: посилаючись на емпіричні дані, а також на класичні дослідження етнічних проблем, обговорюється роль мистецтва і творчої діяльності в групах меншин. Аналізуючи випадки, зазначені нижче, робиться висновок, що мистецтво і творча діяльність відіграють домінуючу роль у збереженні культури етнічних меншин, а також у розвитку міжкультурного діалогу.

Біографія автора

Олександра Синовець, Сілезький технологічний університет

кандидат соціологічних наук, доцент

Посилання

Mucha J., Oblicza etniczności. Studia teoretyczne i empiryczne., Zakład Wydawniczy Nomos, Kraków 2005.

Jaskuła S., Korporowicz L. (red.), Współczesna przestrzeń tożsamości, „Politeja: Pismo Wydziału Studiów Międzynarodowych i Politycznych UJ” nr 20_2, Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, Kraków 2012.

Golka M., Socjologiczny obraz sztuki, Wydawnictwo Ars Nova, Poznań 1996.

Synowiec A., Współczesna twórczość Łemków w Polsce, [w:] red. Słomian A., Zybała M., „Działalność twórcza mniejszości etnicznych w Polsce na przełomie XX i XXI wieku, Instytut Wschodnich Inicjatyw, Kraków 2016, dostęp online: http://proetno.iwi.org.pl/m/155-RAPORT, (dostęp z: 15.01.2016).

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-02

Як цитувати

Синовець, О., & Марцин, З. (2018). ЗБЕРЕЖЕННЯ СПАДЩИНИ, НАВЧАННЯ, МІЖКУЛЬТУРНИЙ ДІАЛОГ: ФУНКЦІЇ ТВОРЧОСТІ ЛЕМКІВ, ЦИГАН (РОМИ) І ТАТАР У СУЧАСНІЙ ПОЛЬЩІ. Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, (1), 235–242. https://doi.org/10.31866/2616-745x.1.2018.142007

Номер

Розділ

РЕГІОНАЛЬНІ СТУДІЇ