ПРАВИЙ ІДЕОЛОГІЧНИЙ РУХ ЄВРОПИ ТА ПОЛІТИЧНІ УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Ігор Петрович Печеранський Київський національний університет культури і мистецтв, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-745x.1.2018.133414

Ключові слова:

Європа, Україна, ідеологічний рух, права ідея, міжнародні відносини, консерватизм, третій шлях, національний суверенітет

Анотація

Метою статті є аналіз передумов і особливостей зміни політичного тренду в Європі у напрямку посилення правих ідеологічних артикуляцій і, відповідно до цього, окреслення перспектив впровадження консервативної ідеології України на рівні стратегії державного управління в межах означеної тенденції. Методологія дослідження ґрунтується на нормативно-ціннісному та інституційному підходах, які застосовуються як методологічні інструменти для  пізнання політико-ідеологічного ландшафту в сучасній Європі, серед ключових аспектів якого представлений суттєвий ухил в бік правих (поміркованих і крайніх) ідей. До них додається ще компаративний підхід, котрий дозволяє порівняти ідеологічні позиції крайніх і поміркованих правих, а також провести паралелі між ситуацією в Європі та Україні. Застосування методу моделювання у даному випадку дає змогу виділити основні перспективи впровадження правої ідеї і консервативної ідеології в суспільно-політичному житті України на сучасному етапі. Серед основних результатів і висновків, що їх отримано у даній статті, варто вказати на обґрунтування правоцентристського консервативного ідеологічного вектора розбудови української державності, враховуючи теперішню популярність правих в Європі, а також ті загрози, котрі несе російська агресія та олігархічно-корупційна система управління нашою країною. Вироблені основні політичні уроки на підставі європейського досвіду для України: відродження інтересу до консерватизму як ідеології, доктрини та стратегії державного управління; підкріплення консервативного курсу інституційними та конституційними механізмами; віднайдення «третього шляху» між Сціллою євроінтеграції та Харибдою «Русского мира».

Біографія автора

Ігор Петрович Печеранський, Київський національний університет культури і мистецтв

доктор філософських наук, доцент

Посилання

The popularity of the extreme right is an indicator of dissatisfaction. (2014). [online] Available at: https://politconservatism.ru/interview/populyarnost-krayne-pravykh-indikator-nedovolstva. [Accessed 17 February 2018]. Title fron the screen.

Why Europe becomes “right” so fast? (2016). [online] Available at: http://www.fttc.com.ua/2016/07/pochemu-evropa-stremitelno-praveet/. [Accessed 2 February 2018]. Title fron the screen.

The Course is on right: a new political course of Europe. (2016). [online] Available at: https://russian.rt.com/article/304146-pravo-rulya-novyi-politicheskii-kurs-evropy. [Accessed 5 February 2018]. Title fron the screen.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-02

Як цитувати

Печеранський, І. П. (2018). ПРАВИЙ ІДЕОЛОГІЧНИЙ РУХ ЄВРОПИ ТА ПОЛІТИЧНІ УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ. Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, (1), 63–72. https://doi.org/10.31866/2616-745x.1.2018.133414

Номер

Розділ

МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ