КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК ЧИННИК МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В ГЛОБАЛІЗОВАНОМУ СВІТІ - Ruchka, Anatolii; Tancher, Victor (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2019)
Глобалізація світового розвитку актуалізує нові вимоги до міжнародної співпраці. На перший план висуваються запити на компетенції, що забезпечуватимуть успішність міжкультурної комунікації. Становлення глобальної культури, полікультурність сучасних соціумів і крос-культурні практики потребують наявності низки ключовихкомпетентностей, серед яких спілкування різними мовами, обізнаність в інформаційній царині, вміння навчатися тощо. Зокрема, данні соціологічного моніторингу ІС НАНУ свідчать про кореляціюміж рівнем компетентності та культурною активністю громадян України в сфері вільного часу.Крос-культурна компетентність є важливим ресурсом міжнародного співробітництва.Вона пов’язана з повагою до культурних різноманітностей,плюралізмом і толерантністю, які формуються в процесі міжкультурного навчання. Стабільність та прогрес міжнародної співпраці у царині культури залежатимуть від розвинення означених компетентностей.