Сутність та класифікація загроз міжнародній безпеці на глобальному рівні: (на основі резолюцій Першого комітету Генеральної Асамблеї ООН 2014–2021 рр.) - Слюсаренко, Ірина Юріївна (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2024)
У статті проаналізовано тексти резолюцій Першого комітету ГА ООН та виокремлено загрози, які згадуються у зазначених документах за період 2014–2021 рр. Мета роботи – дослідити сутність загроз безпеці, які містяться саме в текстах резолюцій ГА ООН за період від 2014 до 2021 року, а також здійснити класифікацію виокремлених загроз. У дослідженні використано методи аналізу документів, контент-аналізу та класифікації. Загалом проаналізовано 800 документів. Контент-аналіз англомовних текстів резолюцій Першого комітету ГА ООН дозволив виокремити ті документи, які містили контент, пов’язаний із загрозами. Метод аналізу документів дав змогу виокремити загрози міжнародній безпеці та загрози загалом. Метод класифікації уможливив усі загрози класифікувати за визначеними підходами. Виокремлено два підходи до класифікації загроз: за реалістичністю та потужністю. За реалістичністю загрози, про які йде мова в текстах документів, можна класифікувати як реальні та потенційні. За потужністю впливу можна виокремити наступні типи: найбільша загроза виживанню людства; загроза для людства та усього живого на Землі; загроза для людства та виживання цивілізації; загроза людству; глобальна загроза; загроза міжнародному миру та безпеці; загроза міжнародній безпеці, яка посилюється; загроза миру та безпеці; загроза досягненню цілей сталого розвитку; загроза здоров’ю людей та навколишньому середовищу; загроза миру; загроза безпеці; загроза. На основі проведеного аналізу можна стверджувати, що найчастіше в текстах резолюцій Першого комітету ГА ООН як загроза міжнародній безпеці згадується саме ядерна зброя.