СИСТЕМНІСТЬ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ-МІЖНАРОДНИКІВ У РІЗНИХ СФЕРАХ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК НАГАЛЬНА ВИМОГА СУЧАСНОСТІ - Vaskiv, Mykola (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2019)
У статті йдеться про формування системи підготовки фахівців-міжнародників у сферах дипломатії, економіки, політики, етнології, лінгвістики, культури, літературознавства, мистецтвознавства тощо як невід’ємного атрибуту повноцінної держави, коли не обмежуються пріоритетними і перспективними напрямами, а охоплюють усі максимально можливі напрями діяльності. Наголошується на важливості культурної дипломатії для досягнення економічних і політичних пріоритетів. Розглядається історія формування такої системи в Європі, Російській імперії, СРСР, в Україні доби УНР і радянського періоду. Окремо йдеться про елементи цілісної та цілеспрямованої діяльності в цьому напрямі в Україні зі здобуттям державності. Зазначаються прогалини в формуванні відповідної системи освітньої й наукової підготовки фахівців, їх причини. Пропонуються шляхи подолання чинних недоліків зусиллями державних органів влади й навчально-наукових інституцій, враховуючи прагнення України стати суб’єктом світової політики.