Вплив глобалізації на національні культури та ідентичності: соціологічний аналіз процесів примирення - Шевель, Інна Петрівна (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2025)
У статті досліджується процес глобалізації, яка суттєво трансформує національні культури та ідентичності, спричиняючи як позитивні, так і негативні зміни. Розглянуто механізми цього впливу, зокрема через міжкультурний обмін, медіа, міжнародну економічну інтеграцію. Метою наукової розвідки є вивчення впливу глобалізаційних процесів на національні культури та ідентичності, а також аналіз механізмів примирення між культурами, що виникають в умовах глобалізаційних змін. Методологія дослідження спрямована на використання соціологічного підходу, зокрема, інтерпретативного та компаративного аналізу, для оцінення процесів глобалізації. Аналіз здійснюється через вивчення конкретних кейсів та порівняння їх на основі глобальних і локальних тенденцій та використання структурного аналізу, дедуктивних процедур. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі впливу глобалізаційних процесів на національні культури в умовах сучасного міжкультурного обміну та міжнародної взаємодії з акцентом на український контекст, а також зауваженні на тому, що глобалізація в культурі особливо проявляється у сфері мистецтва та в динаміці розвитку культурної політики. У дослідженні використані такі методи: кількісні, якісні, кейс-стаді, документальний аналіз, які охоплюють вивчення впливу глобалізаційних процесів через призму культурологічних і соціологічних теорій з акцентом на механізми культурного примирення, адаптації національних культур до глобальних змін та збереження культурної ідентичності. Висновок обумовлюється аналізом основних тенденцій, зокрема гомогенізації культур, загрози втрати традицій, а також нових форм гібридної ідентичності. Дослідження базується на прикладах із різних країн, зокрема України.