УКРАЇНСЬКІ ЕТНІЧНІ КОРДОНИ. ГЕОПОЛІТИЧНЕ ВІДДЗЕРКАЛЕННЯ - Міковаєць, Ярослав (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2018)
Нащадки Київської Русі, російський та український етноси були учасниками експансії російської імперії у тихоокеанському напрямі. Особлива роль у цьому випала козакам. Із погляду на сильний політичний центр і централізований державний апарат російський етнос став домінуючим стосовно українського. У радянські часи українці були піддані русифікації. Сучасні кордони України не включають у себе етнічно українські землі, розташовані на території Російської Федерації, котрі з 30-х рр. ХХ ст. поступово були русифіковані. До них відносяться Кубань, південна частина Воронежчини і Білгородщини, Стародубщина та околиці Таганрога. У просторовому суперництві України і Росії можна побачити багато моделей, що можуть бути пояснені тільки на основі геополітики.