МОРСЬКІ ПРИВІЛЕЇ ПОЛЬЩІ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ - Dworas-Kulik, Judyta (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2018)
Метою статті є вивчення морських привілеїв у міжвоєнний період. У дослідженні застосовано історичні та юридичні методи. Розвиток морського транспорту в кін. ХІХ і поч. ХХ ст. сприяв уніфікації міжнародного морського права щодо пільг на судні і морській іпотеці. Необхідність узгодження правил випливала з потреби реального забезпечення задоволення вимог кредиторів, оскільки різноманітність національних законів, зокрема, кількість привілеїв морських, яка була створена урядами в різних правових системах, та ієрархія їх застосування обмежували значення важливості морських іпотечних інститутів. Виникнення морських пільг, за законом, перешкоджало договірному та постійному визначенню змісту правових відносин. Цій меті слугував інститут морської іпотеки, що поступився місцем привілеям морських прав, створених законом. Зміст міжнародних правил став основою для розвитку польських правил, що стосуються згаданих вище інститутів морського права. Вони, однак, виникли лише на поч. 60-х рр. ХХ ст., з того часу до рубежу ХХ та ХХІ ст. сформувався значний масив літератури. Питання ж про заставні інститути морського привілею в міжвоєнне двадцятиліття було до цього тільки зазначене, тому дана публікація спрямована на його комплексний розгляд.