Внутрішньосистемні фактори кризи ліберальної демократії в сучасному світі - Дем’яненко, Борис Леонідович; Прядко, Тетяна Петрівна (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2025)
У статті констатовано, що натепер уявлення про кризу ліберальної демократії стало домінантним у соціально-філософському й політологічному дискурсах. Більшість досліджень представляють ліберальну демократію в європейському досвіді або пострадянському. У вітчизняній політичній науці досі відчувається брак фундаментальних комплексних досліджень прояву кризових явищ і прогнозування перспектив ліберально- демократичних цінностей і практик у глобальних масштабах. Метою дослідження є виокремлення внутрішньосистемних факторів суспільного розвитку сучасності, які викликають антидемократичні й антиліберальні трансформації існуючих розвинутих ліберальних демократій світу. Автори припускають, що сучасна криза ліберальної демократії може бути продуктивно досліджена на змістовних розломах сучасності, у широкому контексті взаємовпливів доктрин і політичних ідеологій демократії й лібералізму, зростання популістських тенденцій у світі, посилення авторитаризму та кризи ліберально-демократичних інституцій, в умовах новітніх геополітичних змін і стратегічних переформатувань інтересів. Під час проведення дослідження використано соціологічний, історичний, структурно-функціональний, системний, компаративний, методи аналізу й синтезу, дедукції та індукції, прогнозування, спостереження. Акцентовано увагу на небезпеці кризи ліберальної демократії, оскільки посилення антидемократичних тенденцій на планеті не лише має суттєві негативні наслідки для особистих прав і свобод людей, але й продукує економічні та безпекові ризики.