Ірраціональні аспекти геополітичного вектора України - Міщенко, Алла Борисівна (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2025)
Стаття присвячена аналізу основних очікувань українців від інтеграції в Європейський Союз та Північноатлантичний альянс, які змінювались та трансформувались під тиском історичних подій. Ірраціональна віра у краще майбутнє, пошук надії у розширенні особистих та загальнодержавних можливостей й подолання вад власної управлінської системи є характерними мотивами підтримки такого зовнішньополітичного курсу. За допомогою історичного методу було артикульовано ключові події, які фіксували суттєву зміну настроїв українців у загальнодержавному дискурсі визначення напрямку розвитку (європейський, євразійський), а саме: Помаранчева революція 2004 р., Революція Гідності 2013– 2014 рр., повномасштабна російсько-українська війна 2022 р. Порівняльний та соціологічний методи зафіксували, що понад 80 % українців підтримують євроатлантичну інтеграцію та ключові кроки влади в реалізації відповідного курсу. Виявлено унікальну ситуацію консолідації настроїв політичної еліти та суспільства щодо фіксації геополітичного вектора інтеграції, що відбулось вперше за роки незалежності. Було доведено, що настрої та очікування українців прямо протилежні ірраціональній геополітичній емоції страху європейців щодо «Іншого», а тому подолання цих відмінностей, зміна пострадянської поведінкової моделі громадян, прийняття ключових цінностей та принципів життя в Європейському Союзі мають стати трансформаційними завданнями влади в підготовці української політичної системи до інтеграції до клубу демократій.