ЛОГІСТИЧНІ ТА ВАЛЮТНІ РИЗИКИ В ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ - Ksendzuk, Valentyna (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти, 2018)
У статті обґрунтовано вплив логістичних і валютних ризиків на вибір потенційних закордонних контрагентів під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності торговельними підприємствами. Для досягнення поставленої мети застосовано загальнонаукові методи дослідження (метод аналізу та синтезу – для дослідження сутності трактування поняття ризиків; метод порівняння та статистичних спостережень − з метою виокремлення видів ризиків, які становлять найбільший вплив на етапі вибору та оцінки діяльності потенційних закордонних партнерів, метод порівняння – для характеристики логістичних і валютних ризиків у різних країнах світу на підставі аналізу статистичних даних). У ході дослідження розглянуто сутність поняття «ризики» та обґрунтовано необхідність врахування як негативних, так і позитивних наслідків впливу ризику на зовнішньоекономічну діяльність торговельних підприємств, на підставі чого сформовано авторське визначення поняття «ризики в зовнішньоекономічній діяльності». Зазначено, що врахування валютних і логістичних ризиків при виборі партнерів у зовнішній торговельній діяльності є важливим етапом пошуку нових зовнішніх контрагентів. Розглянуто основні статистичні показники (зміна валютного курсу української гривні по відношенню до іноземних валют країн світу та Індекс ефективності логістики (Logistics Performance Index)), які характеризують рівень валютних і логістичних ризиків у країнах світу, що є підставою для формування переліку країн − потенційних імпортерів/експортерів для конкретних українських суб’єктів господарювання, що здійснюють операції експорту та імпорту товарів, в частині пошуку та оцінки партнерів у зовнішній торгівлі.